Kaip išsirinkti kavą

Daugelis iš mūsų kasdiena išgeria, dažnai net ne vieną, puodelį kavos. Kartais mes sakome, kad tai buvo nuostabi kava, o kartais mums nesinori pratęsti kavos pertraukėles antru gurkšniu, kuris pasirodė kartus, rūgštus ar tiesiog neskanus. Reikalas tame, kad kavos pupelių kokybė nustatoma pagal tam tikrus bruožus kurių vieni iš svarbiausių būtu kavos pupelių amžius, apskrudinimo kokybė, pakuotės kokybė, pupelių plyšių dydis ar jų nebuvimas, bendras visų pupelių dydis – kalibruotės vienodumas.

Štai keletas patarimų kurie padės jums renkantis kavą:

Būtinai atkreipkite dėmesį į kavos galiojimo laiką ir į pačia pakuotę. Kava pupelėse saugoma pakuotėje turinčioje ventiliacijos angą – tai leidžia padidinti kavos galiojimo laiką iki pusantrų metų. Malta kava saugoma vakuuminėje pakuotėje iki pusantrų metų.
Kokybiška švieži kava turi turėti aliejaus blizgėsį, tai reiškia, kad pupelių sudėtyje išsaugoti eteriniai aliejai.
Gera pupelė turi minimalų įtrūkimų skaičių, Didelis trukių skaičius pasako apie tai, kad pupelės buvo pažeistos jas transportuojant ar netinkamai saugomos.
Egzistuoja įvairūs kavos skrudinimo (kepimo) būdai, visi jie įtakoja kavos skoniui: lengvas skrudinimas – naudojamas tik arabikos rūšims, tokiu būdu labiausia išryškinamas įvairių kavos rūšių specifinis skonis. Vidutinis skrudinimo lygis išsiskiria tamsia pupelių spalva ir natūralių aliejų blizgesiu. Kava įgauną nepakartojamą aromatą, o skonis tampa truputėli kartokas. Stiprus skrudinimo lygis – pupelės tamsiai pilkos spalvos, skonis išsiskirs stipriu kavos kartumu.
Ruošiant espresso kavą rekomenduojama naudoti stipriai skrudintas kavos pupeles arba specialiai tam paruoštus „kavos mišinius“. Dažniausiai tokių mišinių sudėtyje yra ir arabika ir rabusta. Ant tokių mišinių pakuočių dažnai užrašomas žodelis „miscela“, išvertus iš italų kalbos tai reiškia „mišinys“.
Aromatizuotojai dažnai paslepia žemą kavos pupelių kokybę. Rekomenduojama rinktis kava be aromatizuotojų.
Malti pupeles būtina kavos gėrimo ruošimo metu.
Saugoti kavos pupeles esant minimaliai temperatūrai, geriausiai šaldiklyje, esant mažam šviesos ir deguonies kiekiui.

 

Nerandate, koks kavos aparatas Jums tiks? Reikia patarimo? Klausome Jūsų :) +370 644 80008, +370 601 46591